wezens

De serie 'wezens' omvat dieren van diverse pluimage die, ongeacht soort, eigenschappen of grootte, zijn afgebeeld naar 'de menselijke maat'. Door het formaat en de lichaamstaal - houding, beweging, blik - en hier en daar een klein ongemak kan, met een beetje fantasie, een gevoel van connectie of - wie weet - interactie ontstaan. In het beste geval houden de beelden ons een spiegel voor; hoe verhouden wij ons tot onze medewezens en hoe gaan we met hen om?

"Als maker heb ik veel plezier en verwondering bij het bestuderen van de dieren. Daarna komt de uitdaging het wezen met eenvoudige lijnen, in alle aanzichten zijn herkenbare vorm en karakter te geven. Tot slot is het een kwestie van gerichte aandacht en noeste arbeid – pas op, je kunt er zen van worden! - en het leren werken met verschillende materialen en technieken."

Een beeld maken in hout is een traditionele, en letterlijke vorm van beeldhouwen. Het beeld zat in feite al in het hout opgesloten, 'je moet het alleen even zien', waarna je het, met beitels en gutsen bijvoorbeeld, kunt bevrijden. Een beeld maken van betonstaal is een totaal ander proces; je kunt het zien als driedimensionaal tekenen in de lucht. Zo'n beeld wordt gemaakt van 'niets', dat begrensd wordt door de stalen lijnen die je vormt. Maar als je door dit 'niets' heen kijkt, kun je zien dat de beelden in wezen uit hun omgeving bestaan.